Ons "kasteel" in Spanje hebben we enkele jaren geleden overgenomen van een vriendin van Ine, die niet meer in de gelegenheid was zelf regelmatig haar Spaanse woning te bezoeken. Toen de kinderen nog klein waren, hebben we een week in het huis doorgebracht als einddoel van een kampeerreis door Frankrijk en Noord Spanje. We hebben goede herinneringen aan dit verblijf en toen we hoorden dat het huis te koop werd aangeboden, zijn we onmiddellijk gaan kijken hoe het er bij stond. Hoewel het veel kleiner was dan we er in onze herinnering van hadden gemaakt en er hier en daar wat opgeknapt zou moeten worden, hebben we het toch gekocht. We hebben daar nog steeds geen spijt van. Sindsdien proberen we er minstens ÚÚn keer per jaar een aantal weken door te brengen.

Ons onderkomen, door de buren ook wel "de toren" genoemd, staat tussen andere huizen in een straatje midden in een dorp, bijna in het centrum van de Conca de Tremp. Om in deze vallei te komen moet je altijd een weg met kilometerslang haarspeldbochten door bergen volgen. De vallei, die zelf op 450 Ó 600 meter hoogte ligt, wordt aan alle kanten omsloten door bergen van 1100 tot meer dan 2000 meter hoog. Ooit was Conques een middelgrote plaats aan een doorgaande route met honderden inwoners, maar nu wonen er nog maar zo'n 60 mensen, die voornamelijk van het boerenbedrijf leven of in de stad een baan hebben. In het weekend zijn het er vaak meer, omdat dan vanuit Barcelona en Lleida (Lerida) mensen komen die hier een tweede huis hebben gekocht en dat aan het opknappen zijn of al hebben gerenoveerd. Voor de rust kun je hier overigens het beste doordeweeks zijn, want normaal gesproken hoor je dan het geluid van het vee, de vogels, de tractoren op het veld en af en toe een passerende auto of een paar dorpsbewoners die met elkaar staan te praten.

Het huis is op traditionele wijze gebouwd, niet erg groot. Het is opgetrokken van op elkaar gestapelde keien en stenen, vijf verdiepingen hoog, maar met een grondoppervlakte van slechts 20 Ó 24 m▓. Als je de voordeur binnenkomt kun je drie verdiepingen naar boven en nog een diep omlaag. Daar is ook een achteruitgang, die via een pad uitkomt op de doorgaande weg, die door het dorp loopt. We noemen dit huis met liefde ons kasteel, waar we steeds met plezier naar toe gaan. Iedere keer richten we het meer in naar eigen smaak met eenvoudige uit Nederland meegebrachte spulletjes.

 

Wil je weten hoe het ons vergaat in ons kasteel, lees dan verder via bovenstaande verwijzingen. Daar staan enkele verslagen van onze bezoeken, die meestal een week of vier duren. Hopelijk heb je net zoveel plezier bij het lezen als wij hadden tijdens ons verblijf.


Wie zelf kennis wil maken met dit deel van de PyreneeŰn kan hartelijk ontvangen worden in een Casa Rural,
die je steeds meer tegenkomt in deze streek. In ons dorp vind je aan de hoofdweg de twee volgende.

Casa Ramona
Conques

Carretera s/n - 25656
ca.ramona@telefonica.net
m˛bil: 645564683
tel. 973664504
Pallars JussÓ - Catalunya

    Ca l 'estudiant

Allotjament Rural
Independent

C/ Carretera, 16
25656 Conques
Pallars JussÓ   Lleida
Tel: 973664364
M˛bil: 685550639
calestudiant@eresmas.com

 

Lokale gastvrijheid en comfort in Casa Ramona: Uitzicht op de fontein:

 

Copyright Kwint Productions, laatst bewerkt: 03-07-2008