MENSEN op de foto

Wat is er interessanter dan het ontmoeten van mensen, ook in Jemen. Als je naar Jemen gaat en je zegt dat je je fototoestel meeneemt, word je van te voren gewaarschuwd dat het moeilijk is mensen te fotograferen. Nou, in de praktijk valt dat wel mee. Er moeten daarbij wel een paar kanttekeningen gemaakt worden.

Mannen hebben er over het algemeen geen bezwaar tegen om gefotografeerd te worden.
Bij vrouwen ligt dat anders. Mannen willen niet dat vrouwen gefotografeerd worden en dus willen de vrouwen het ook niet. Waar vrouwen het zelf voor het zeggen hebben ligt dat al weer anders en mag het soms weer wel. Ook bij mensen thuis wordt makkelijk toestemming gegeven om foto's te maken.
Overigens is het in alle gevallen wel verstandig altijd even te vragen of je een foto mag maken. Langs de weg hoeft dat niet eens in een prachtige Arabische volzin, maar kan het ook door aandacht te vragen en even op je camera te wijzen. Dan is het gauw genoeg duidelijk of men gediend is van jouw 'inbreuk' op hun leven!

Kinderen zijn een makkelijke prooi voor de camera. Tot een bepaalde leeftijd wil iedereen wel op de foto, vooral de jongetjes. Maar met een vriendelijke blik zijn ook de meisjes wel voor een leuke pose te porren, totdat het kinderlijke langzaam begint weg te ebben. Maar voor die tijd heb je vast wel wat mooie plaatjes te pakken.


"Shake Hands" zou een toepasselijke opening van deze pagina kunnen zijn.
In werkelijkheid laat een vriendelijke vrouw ons zien hoe mooi haar handen met henna zijn bewerkt.
Wie wordt er nu bekeken? Deze jongetjes, die ineens een paar maffe toeristen door hun bergen zien wandelen, of wij die op een doordeweekse dag voorbij komen?
Natuurlijk willen wij graag op de foto. Kijk maar hoe mooi wij kunnen groeten.
Aan veiligheid geen gebrek. Waar wij wandelden, kregen wij begeleiding mee. In de woestijn is het overigens heel normaal dat iedereen met een geweer en een dolk loopt. Daar hoef je je dus niet ongerust over te maken.

Over deze jonge vrouwen - die ook al op de openingspagina te zien waren - hebben wij nog niets gezegd. En dat willen wij ook maar zo laten. We kunnen wel verklappen dat het een aangename en bijzondere ontmoeting was.
Mannen en jonge mannen hebben er vaak geen bezwaar tegen door een toevallig passerende fotograaf vereeuwigd te worden.
     

Tenslotte mag een reeks kinderportretten in deze "galerij" niet ontbreken. Vandaar dat wij er een paar bij elkaar gezet hebben.
Kinderen kom je overal tegen en bijna overal zijn ze nieuwsgierig naar wat die "indringers" in hun land komen doen. Helaas konden wij wegens het taalverschil nauwelijks communiceren. Maar om een foto te maken was simpele gebarentaal vaak voldoende en voor de kinderen geen probleem. Een kleine selectie uit onze serie volgt hieronder.

Copyright 1999-2004 KWINT MAGAZINE